Steun
Leden die zich bij Collega’s aanmelden zoeken behalve activiteiten ook naar steun, erkenning en herkenning. Zij willen vaak hun verhaal kwijt en gehoord worden. Daarom is het doel van de vereniging om elkaar te ontmoeten en tijdens activiteiten gelegenheid te bieden om met elkaar in gesprek te gaan. Dit alles in een sfeer waar geborgenheid, vertrouwen, begrip en veiligheid voor alle leden voorop staat en dat alles met respect voor elkaar.
Misschien klinkt het als een vanzelfsprekendheid, toch kun je ongewild en zonder er zelf erg in te hebben een ander kwetsen of verdriet doen. Zeker bij een groep mensen als Collega’s, die ieder op hun eigen manier hun rouw verwerken. Je kunt ervaringen met elkaar delen maar wat voor jou, in een moeilijk moment, prima heeft gewerkt, hoeft bij een ander niet te helpen. Soms is gewoon oprecht luisteren naar een ander al voldoende.
Als Collega moet je ook je eigen grenzen van het toelaatbare aan kunnen geven. Het ene moment kun je namelijk veel meer aan dan het andere moment. Het kan zijn dat je als toehoorder(ster) net zelf even moeilijk zit of dat het verhaal van de ander je raakt of te dichtbij komt. Dat moet je dan aan kunnen geven en dat dient door de ander gerespecteerd te worden. Ook jij moet je veilig voelen!
We zijn er met elkaar trots op dat Collega’s meer dan honderdzeventig leden heeft en dat de leden elkaar snel en steeds beter leren kennen. Waar mensen elkaar ontmoeten, kunnen hechte vriendschappen ontstaan en ook relaties. Dat er binnen Collega’s relaties zijn en zullen ontstaan, is te begrijpen.
In het geval van een relatie, vragen we de betreffende leden om een “gedragscode” te hanteren. Blijf je ervan bewust dat je je in een kwetsbare groep bevindt. Een bepaald gedrag, gebaar of gesprek kan pijnlijk of storend zijn voor een ander. Als je aan een bijeenkomst of activiteit van Collega’s deelneemt, ben je daar als weduwe of weduwnaar. Verliefde blikken naar elkaar, een knipoog of teder gebaar, hand in hand lopen, een liefdevol gesprek, het kan voor een ander lid pijnlijk of moeilijk zijn. Laat dit gedrag uit respect voor de ander achterwege.
Er ontstaan natuurlijk ook vriendschappen en vrienden-/vriendinnengroepjes. Dat vraagt ook om een vorm van “gedragscode”. Het is ontzettend leuk dat er onderling afgesproken wordt maar blijf er alert op dat andere Collega’s geen last hebben van onderlinge vriendschappen. Iedereen, maar vooral nieuwe leden, moeten zich “thuis” voelen bij de vereniging en misverstanden moeten worden voorkomen. Anderzijds vragen we iedereen om hiervoor begrip te hebben en zo’n groepje te respecteren. Je bepaalt zelf tenslotte ook met wie je privé omgaat.
Voel je vrij om te reageren. Ook voor meer informatie en vragen over de vereniging kun je altijd contact met ons opnemen.